Hundar och katter är ganska lika oss människor. Om de förlorar stora mängder blod (oavsett orsak) behöver de blodtransfusioner. Och för att en sjuk hund eller katt ska kunna få det livräddande blodet behöver en frisk hund eller katt donera blodet. Ganska logiskt, eller hur?

Det är inte farligt att ge blod
Vi gör de undersökningar som krävs för att vara säkra på att din hund eller katt är frisk, båda för att säkerställa att det är tryggt för den som donerar blodet och den som tar emot det. Att vara i behov av blod, men inte få det – det är däremot väldigt farligt.

Kan min hund eller katt bli blodgivare?
Det vet vi inte med säkerhet innan vi har undersökt hunden eller katten och tagit ett blodprov. Det är dock en bra början om den är 1-8 år gammal (vid 8 års ålder går de flesta i ”pension”), frisk utan regelbunden medicinering, ej dräktig, aldrig ha mottagit en blodtransfusion, ej har rest utanför Norden, och är vaccinerad enligt standard rekommendation. Din katt bör väga minst 4 kg och din hund minst 25 kg utan övervikt. Viktgränsen är dock inget absolut krav, då vi anpassar mängden blod som tappas till hundens eller kattens storlek och blodvolym.

Såhär går det till
På hundar görs blodtappningen helt vaket. Det tar 5-10 minuter, och hunden bör vara lugn och bekväm med att ligga stilla på sidan under den tiden. Sen åker ni hem och blodet blir kvar hos oss och räddar liv. Katter behöver oftast lugnande eller en kort narkos för blodtappningen. Katten blir kvar hos oss i ett par timmar efter tappningen innan ni åker hem och fortsätter livet som vanligt.

Vad ni får för det?
Din hund och katt får regelbundna omfattande hälsokontroller, godis, kärlek och hjälte-status. Du får rätt att skryta till vänner och bekanta.

Nästa steg
Om du tycker det här är intressant kontaktar du oss. Om vi är överens om att din hund eller katt är en lämplig kandidat bokar vi in ett besök för undersökning och för att lära känna din fyrbenta vän. Den ska vara lugn och bekväm i situationen. Det här ska inte medföra stress och oro; då blir det inget kul. Om allt ser bra ut blir din hund eller katt blodgivare, och vi kontaktar dig när en patient hos oss är i behov av en blodtransfusion. Det kan vara planerat eller akut, till alla dygnets tider. När patienten i behov av blod kommer in på akuten är det ingen som vet.

För att få veta mer eller ta reda på om din hund eller katt kan bli blodgivare, hör av dig till akutveterinär Fredrik, fredrik@awakedjursjukhus.se, eller kontakta oss här.