Vad gör du på AWAKE?
Jag är veterinär och en del av akutteamet, så mig träffar du när ditt djur behöver akut hjälp. Oavsett om det handlar om lättare åkommor såsom diarré, en skadad klo eller en böld, eller om det rör som om ett akut livshotande tillstånd så är det för mig otroligt viktigt att alltid ge djuret den bästa vården i enlighet med den senaste forskningen. Veterinärmedicin är ett område där utvecklingen är enorm och det kommer ständigt nya behandlingsmetoder. Jag håller mig uppdaterad genom att åka på internationella kongresser, läsa vetenskapliga artiklar och ta del av mina fantastiska kollegors kunskap på olika områden.

Vad har du för utbildning och vart har du jobbat innan du började på AWAKE?
Jag utbildade mig till veterinär i Uppsala och tog examen 2014. Jag har efter det utbildat mig ytterligare och blev 2019 klar med min specialistexamen steg 1 i hundens och kattens sjukdomar. Jag har också gått otaliga kurser och deltagit i många kongresser inom olika områden, allt för att ständigt hålla mig uppdaterad.

Jag har arbetat på Universitetsdjursjukhuset vid SLU i Uppsala i närmare 10 år, först som sköterska under slutet av veterinärutbildningen och sedan som veterinär sedan examen 2014. Som student så arbetade jag lite som sköterska på Södra djursjukhuset i Kungens kurva (nuvarande Evidensia) och som TF veterinär på Mittnorrlands djursjukhus i Sundsvall. Under de senaste åren har jag i huvudsak arbetat på IVA med de allra sjukaste djuren, med internmedicinska och kirurgiska/ortopediska utredningar på vårdavdelningarna och även en hel del nätter. På nätterna är jag ensam ansvarig veterinär för hela djursjukhuset med alla inneliggande patienter på IVA och vårdavdelningen samt tar emot och opererar akut sjuka djur som kommer in på akuten under natten. Till min hjälp har jag som tur är alltid otroligt duktiga djursjukskötare och djurvårdare.

När förstod du att du ville bli veterinär?
Jag har mer eller mindre alltid velat bli veterinär. Det kanske började när jag som fyraåring samlade in (levande!) insekter och hade utställningar för familj och släkt. Jag tog efter bästa förmåga hand om alla skadade fåglar jag hittade som barn (till deras fasa sannolikt) och fascinerades mycket över grodynglens utveckling i dammen. Jag är uppväxt i en djurälskande familj och peakade väl i antal djur i mellanstadieåldern när vi hade fyra kaniner, ett tiotal (femtontal?) marsvin, ett par undulater, dvärgpapegojor, en chinchilla som var otroligt mjuk, hamstrar och möss samt en hund eller två. Av naturliga skäl blev det ett och annat veterinärbesök genom åren och jag var alltid otroligt fascinerad av allt som hände där.

Har du några speciella intresseområden inom veterinärmedicin?
Akut- och intensivvård är det som mitt hjärta brinner allra mest för. Känslan av att tillsammans med ett bra team få rädda livet på ett svårt sjukt eller skadat djur är fantastisk. Ibland går livet ändå inte att rädda och då känns det fint och viktigt att få ge djuret ett bra avslut och att kunna säga att vi och du som djurägare gjort allt för den älskade familjemedlemmen. Även om vi strävar efter att rädda liv så är döden en vanlig och viktig del av arbetet.

Vad är det bästa med att jobba som akutveterinär?
Att saker händer snabbt! Jag är en i grunden otålig människa och på akuten får jag göra snabba insatser för att fort förbättra läget för djuret oavsett om det handlar om att intensivvårda en sepsispatient, operera en magomvridning eller göra ett kejsarsnitt. Även vid mindre allvarliga tillstånd kan jag ofta snabbt göra livet bättre för djuret, t.ex. dränera en böld på en katt, smärtlindra ryggsmärta eller hjälpa en hund eller katt med diarré. 

Vad är det ovanligaste djuret du har behandlat?
Jag har i huvudsak arbetat med hundar och katter och lite kaniner och andra smådjur, och inte så många exotiska arter. Jag har i kortare perioder (över en natt/helg i väntan på att viltvårdarna skulle ta över) då och då vårdat vilda fåglar av olika slag där de mer spännande varit en del ugglor och en otroligt vacker kungsfiskare. En gång fick vi in en havsörn på IVA men den klarade sig tyvärr inte. Förra året tog jag hem en skadad Morkulla och matade den med daggmask och behandlade en ögonskada över en helg innan viltvårdarna tog hand om den, och för några år sedan åkte jag som volontär till Tanzania där jag utöver att ta hand om gatuhundar även vaccinerade supergulliga åsnor.

Vad gör du när du inte jobbar?
Då påtar jag i min trädgård! Jag hyser ett stort intresse för att odla både blommor och ätbart och lägger en stor del av min lediga tid på att gräva i jorden. Jag ägnar också en stor del av tiden på mina hundar. Den yngre har jag precis påbörjat agilityträning med och båda hänger med när vi fjällvandrar eller plockar svamp. Utöver det så gillar jag att ta en öl hemma med sambon eller gå på restaurang med vänner (tvärtom är också okej).

Har du själv några djur?
Två fantastiska hundar av rasen shetland sheepdog som heter Pixie och Kråka. En gammal hundtant och en ung odåga. Jag har också två seniora cornish rex-katter som bor hos en vän. 

Varför valde du att bli en del av AWAKE?
Det finns många anledningar men främst för att AWAKE har ett, för Sverige, nytt sätt att bedriva djursjukhus med fokus på akut- och specialistvård vilket jag tycker är väldigt spännande. Jag tror att AWAKE:s sätt att arbeta är framtiden i den realitet med veterinär- och djursjukskötarbrist som vi har idag. Specialisterna på AWAKE fokuserar på det som familjeveterinärerna inte alltid kan hantera, dvs akut- och intensivvård, akutkirurgi och specialistremisser, vilket samtidigt gör att familjeveterinärerna fullt ut kan fokusera på det de är bäst på. Det tror jag att både djur, djurägare, kliniker och djursjukhus vinner på.

Någon sista punchline?
Är det ok med ett meme? ”It’s better to have eaten something and thrown it up… and then eaten it again, than to have never eaten it at all” – Unknown wise boi

Categories:

Tags:

Comments are closed