Vad kommer du att göra på AWAKE Djursjukhus?
Mig kommer du träffa på den bilddiagnostiska avdelningen, där jag tar röntgenbilder, utför datortomografi (DT) – undersökningar, och arbetar med skötsel och service av maskinerna. 

När bestämde du dig för att du ville arbeta med djur?
När jag var 17 år gammal ordnade min mamma en praktikplats på Djursjukhuset. Först ville jag inte gå dit, men efter två veckor insåg jag att jag hade kommit rätt. Det var så här jag ville hjälpa djur. Det fanns ingen utbildning för sköterskor utan endast ett fåtal kvällskurser. Vi fick lära av veterinärerna och varandra – och lärandet tar aldrig slut. Mitt mål är att lära mig något nytt varje dag.

Vad har du för utbildning?
Jag gjorde en ettårig distansutbildning i Skara i 1998. Jag har gått flera olika kurser, och under en övergångsperiod för legitimation skrev jag tentamen för att bli legitimerad djursjukskötare. Intresset för bilddiagnostik fick jag när jag under några år fick jobba nära en radiolog som hade höga krav på hur jag tog bilderna.
Jag har även en “Fear Free-certifiering” (steg 1) för att minska rädslor, stress och ångest hos djur under besök på sjukhus och kliniker.

Var har du jobbat tidigare?
Jag har i flera perioder arbetat på Bagarmossen Djursjukhus, där jag har varit inom alla avdelningar.
På Haninge Djurklinik arbetade jag i tio år. Jag startade Djurkliniken i Farsta Centrum i 2005 och drev den i  åtta år. På Södra Djursjukhuset har jag arbetat med dermatologerna. De senaste två åren har jag varit på Tyresö Djurklinik. Det har även blivit några extrajobb på Djurakuten och Albano Djursjukhus.

Vad är den vanligaste anledningen att ett husdjur kommer till dig?
Vanligast är nog att jag tar röntgenbilder inför operationer eller behandlingar; för att bekräfta eller utesluta en misstänkt diagnos. Ortopediska problem, men även problem i bröst och buk är inte ovanligt.

Vilket är det mest ovanliga djuret du behandlat?
Det kan ha varit när jag sövde en iller för kastration och den slutade andas. Jag var tvungen att ge konstgjord andning – mun-mot-mun-metoden. Efter att försiktigt gjort ett antal inblåsningar så fick vi  igång andningen och illern överlevde. Jag hade smaken av iller i munnen i flera dagar.

Har du några djur själv?
Jag har tre hundar. Min pensionerade Räddningshund Putte på elva år, och hans efterträdare Scooby-Doo på fem. Båda är Riesenschnauzrar. Genom arbetet fick jag en liten Bichon Havanaise. Han kallas Hörru och är snart ett år. Där hemma finns även Lussekatten, en fyra år gammal omplaceringskatt.

Vad gör du när du inte jobbar för AWAKE?
När jag inte jobbar går tiden mest åt till att träna och sköta om hundarna. Jag har dock avsatt en dag i veckan att läsa läxor med barnbarnet. De senaste 20 åren har jag lagt massor av tid på räddningssökets träning. Vi tränar och tävlar även i lydnad, spår och sök. Nytt och kul för pensionären Putte är Specialsöket.

Categories:

Tags:

Comments are closed