Vad kommer du att göra på AWAKE Djursjukhus?
Vi kanske träffas om ditt djur behöver akut hjälp. Då kan du uppsöka vår akutmottagning där jag ingår i akutteamet som akutveterinär. Jag kommer också att ha hand om en del personalfrågor.

När bestämde du dig för att du ville bli veterinär?
Oj vilken svår fråga! Jag har nog alltid försökt att hjälpa djur. Som pytteliten ville jag ta hand om små vilda djur såsom grodor, gräshoppor och andra kryp. De kanske inte ville bli räddade just då men hade nog inget val tyvärr. Mina betyg i grundskolan var skrala så jag lade mitt drömyrke på hyllan. Senare på Komvux hände något; betygen rasslade in och jag kunde uppfylla min dröm.

Vad har du för utbildning?
Jag läste vid UDS som har veterinärprogrammet i Uppsala och blev färdig veterinär 1997. Jag tog steg 1-specialistexamen i hundens och kattens sjukdomar 2014. Titeln kräver minst tre år på djursjukhus samt godkännande av ett skriftligt arbete respektive en skriftlig och muntlig tentamen. Jag har också deltagit i mängder av nationella och internationella kongresser samt kurser. 

Var har du jobbat tidigare?
Efter grundskolan var jag på två olika galoppbanor som hästskötare och träningsryttare. Efter det arbetade jag som bartender, kock och servitris på restauranger och barer i Stockholm och New York. Under komvuxtiden arbetade jag som hemtjänstbiträde inom äldrevården och på serviceboende för handikappade. Jag är väldigt glad att jag fick en bred bakgrund som jag sedan haft nytta av då det ingår en stor del av mänsklig kommunikation i mitt dagliga arbete.

Efter veterinärexamen hade jag några år en mindre klinik i Uppsala som jag sedan sålde för att påbörja specialistutbildningen på Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen. På Bagis ingick jag i gruppen av ordinarie IVA-veterinärer, handledde yngre kollegor och var veterinärmedicinskt ansvarig för receptions- och telefonavdelningen. Därefter har jag jobbat några år som verksamhetskonsult med fokus på utbildning, struktur- och flödesförbättring.

Vad är den vanligaste anledningen till att ett husdjur kommer till dig?
Det beror helt på vilken tid på dygnet och tid på året. På nätterna kommer oftast de som är svårast sjuka och inte kan vänta till nästa dag. Det kan vara en förlossning som inte går som den ska, djur med andningsproblem av varierande orsak och olyckor av olika slag. Under sommarhalvåret är ormbett, värmeslag och katter som faller från fönster vanligare. Runt jul är det mycket chokladförgiftningar eller annat olämpligt intag från julbordet och katter som äter presentsnören. Snöret kan fastna i tarmen och måste sen opereras ut. På vårvintern kommer det extra många djur med kräkningar och diarré samt utekatter med salmonellainfektion. Katter kan bli smittade av salmonella när de fångar fåglar, symptom kan vara hög feber, buksmärta och matvägran.

Vilket är det ovanligaste djuret du behandlat?
Det måste vara en exotisk sällskapsgroda med böldinfektion på låret. Cirkeln blev lite sluten eftersom jag startade min karriär med att försöka ”rädda” små grodor som barn. Operationen gick i alla fall bra och grodan blev frisk.

Har du några djur själv?
Hos mig bor hittekatterna Åke och Sotis. De levde under en sten i ett skogsparti mellan två motorleder. En äldre dam med rullator hade matat dem från våren och fram till hösten. Ibland blev de jagade av hundar och barn. Som tur var kunde katthemmet Hitta katten i Enköping fånga in dem innan vintern kom. Ingen vet hur de hamnade i skogen, men jag är för evigt tacksam att den äldre damen och katthemmet räddade mina juveler så att de sen kunde flytta hem till mig.

Vad gör du när du inte jobbar på AWAKE?
Jag är en riktig trädgårdsnörd och odlar både grönsaker och trädgårdsväxter. Musik och matlagning fyller upp resten av min lediga tid.

Categories:

Tags:

Comments are closed