Vad kommer du göra på AWAKE Djursjukhus?
Jag kommer tillhöra akutteamet vilket innebär att jag kommer vara på akutmottagningen men även på vårdavdelningen. Under jourtid kommer jag också vara inne på operationsavdelningen och sköta narkosen av djur som behöver akut kirurgi. Oavsett vilken avdelning jag är på kommer jag lägga stor vikt på att djuret ska få den bästa möjliga omvårdnaden under sin vistelse hos oss.

När bestämde du dig för att du ville bli djursjukskötare?
Som många andra i vårt team har jag alltid velat hjälpa djur på något sätt. När jag var liten var jag helt säker på att jag skulle jobba med vilda djur. Drömmen var länge att jobba som delfinskötare men även veterinär har stått högt upp på listan. Det kändes länge omöjligt att komma in på djursjukskötarprogrammet så ett tag kikade jag runt på andra utbildningar som fysioterapeut och ekonom. Det kändes dock aldrig helt rätt så drömmen att jobba med djur levde vidare. När jag till slut kom in på djursjukskötarprogrammet visste jag att jag hamnat rätt. 

Vad har du för utbildning?
Jag gick på ett naturbruksgymnasium med inriktning naturvetenskap och djurvård. Ett par år efter gymnasiet provade jag på fysioterapeutprogrammet i Linköping och genomförde samtidigt en utbildning till massageterapeut, men insåg att det trots allt är djur jag vill jobba med. Så efter ytterligare något år kom jag in på Djursjukskötarprogrammet på SLU och tog examen 2019. MittNorrlands Djursjukvård (där jag började jobba efter examen) har därefter gett mig flera internutbildningar inom bland annat anestesi och skiktröntgen. 

Var har du jobbat tidigare?
Efter gymnasiet började jag jobba som djurskötare på en gård som födde upp grisar. Jag fick också nytta av min massageutbildning och jobbade ett tag på ett spa som massageterapeut och servitris. Jag var även några veckor uppe i Lofoten där min barndomsvän var arbetsledare på en restaurang. Där försökte jag tappa öl, servera drinkar och mat och försöka undvika att förstöra något porslin. Servitrisyrket har nog aldrig varit min grej men gav mig i alla fall möjligheten att upptäcka fina miljöer i Norge. 

Under utbildningen till djursjukskötare jobbade jag som djurvårdare på Valla Djursjukhus och Jägarvallens Djursjukhus i Linköping. Direkt efter examen började jag på djursjukhuset i Sundsvall. Där fick jag möjligheten att utvecklas snabbt inom de flesta områden som akutvård, omvårdnad och anestesi samt fick rollen som ansvarig sköterska för vårdavdelningen. I vintras flyttade jag tillbaka till mina rötter i Östergötland och har jobbat på Jägarvallens Djursjukhus sedan dess. 

Vad är den vanligaste anledningen till att ett husdjur kommer till dig?
När olyckan varit framme kan det vara mig ett husdjur möter först på akutmottagningen eller så träffas vi inne på vårdavdelningen om djuret behöver stanna för vidare vård. Ett djur som på kvälls- eller nattetid behöver akut opereras av någon anledning kan också få träffa mig inne på operationsavdelningen där jag i så fall sköter narkosen och omvårdnaden. 

Vilket är det ovanligaste djuret du behandlat? 
Förutom alla småkryp och salamandrar som jag försökte rädda som barn så skulle jag nog säga en sköldpadda som jag träffade på Sundvalls djursjukhus. Den hade problem med sina luftvägar och skulle bland annat röntgas, där jag blev inblandad att hjälpa till. Det var inte det lättaste, men tillsammans med en duktig exotic-veterinär så var det snart fixat och sköldpaddan mådde bra och fick gå hem. 

Har du några djur själv?
Jag har en Kooikerhondje, Milton, på två år som är en helt unik individ. Han bjuder på många skratt och är den mest kärleksfulla på fyra ben som jag känner. 

Vad gör du när du inte jobbar på AWAKE?
Jag älskar att vara ute i naturen på alla möjliga vis – till fots uppför ett berg, joggandes på någon mysig stig, på skidor någonstans där det finns snö, ta en picknick med vänner och familj eller bara strosa omkring med hunden i skogen. Jag har alltid haft ett stort intresse för sport och framför allt fotboll, men de senaste åren har det inte blivit mycket spel för egen del tyvärr. Milton har visat talang för agility så förhoppningen är att vi ska börja med det så småningom. 

Categories:

Tags:

Comments are closed